Este atestat documentar la 13 martie 1489

Foto: Buletinul...
Monumentul istoric „Valul lui Traian” reprezintă o fortificație din perioada antică târzie. Termenul „val” provine din limba latină de la cuvântul „vallum”. Prin noțiunea de val se subînțelege acel tip de fortificații, care se constituie dintr-o ridicătură continuă de pământ, de obicei cu un șanț în partea exterioară, folosită în sistemul Iimesul (hotarul). Tot prin noțiunea de „val” se identifică întăriturile prelungi de pământ care marchează limitele unor teritorii.
Valurile lui Traian sunt situate în partea de sud a Moldovei având 2 ramificații principale: „de jos” și „de sus”. Înălțimea lor la etapa actuală nu depășește 1,5-3 m. Conform tradiției există opinia, că Valurile lui Traian sunt vestigiile construcțiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintre romani și așa-numita „Barbaricum” (lumea „barbară”, neromană). Până acum nu există o părere unică, în ce privește proveniența, scopurile și funcțiile valurilor lui Traian. Dar cea mai plauzibilă este opinia potrivit căreia Valul lui Traian de Sus a fost ridicat în secolul al IV-lea de către triburile goților – aliați ai Imperiului Roman, în scopul protejării limesului de la gurile Dunării, prin crearea unei zone tampon.
Valul lui Traian „De Sus” – reprezintă o fortificație din perioada antică târzie. Traversează teritoriul R. Moldova de la râul Prut până la Nistru, de or. Leova până la preajma or. Tighina, pe lângă satele Troian, Ialpugeni, Caracui, Sărățica Nouă (raionul Leova), Pervomaisc, Grădiște, Coștangalia, Satu-Nou (raionul Cimișlia), Ciuflești, Baimaclia, Sălcuța, Marianovca-de-Sus, Zaim, orașul Căușeni, Chircăiești (raionul Căușeni), satele Copanca și Chițcani. Conform datelor lui I. Hîncu, are lungimea de aproximativ 120 km., înălțimea sa inițială variază între 3-4 m., lățimea – 10-15m., fiind secundat de un șanț săpat spre nord, adânc de 2-3 m. În prezent Valul are o înălțime de 0,5 m.
Valul lui Traian „De Jos” are o lungime de 126 km. și se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar, pe teritoriul ucrainean.
În regiunea Copancei, Valul lui Traian începe în capătul de Nord al satului, pe panta dealului, regiunea carierelor de piatră Gh. Bogheanu, A. Chiriac printr-o porțiune joasă 0,75-1,20 m. și lată de 3-5 m. Este complet cultivat. Prin aceasta a suferit o atenuare a morfologiei lui inițiale.
Spre regiunea Valea Leoanei devine mai impunător și e delimitat sau și plantat de arboret. Alocurea este utilizat drept terasament pentru drum sau cărare. Capătul său din West dinspre Botna ajunge sa aibă dimensiunile maxime întâlnite până la 4 m. înălțime și 12-15 m. lățime. Formează un fel de creastă cu cele două coaste domoale. Alocurea, costa dinspre Nord este aproape dublu mai întinsă, ca aceea dinspre sud.
În parcursul său, valul acesta prezintă câteva rupturi, dar nu s-a găsit nici o piesă arheologică. Numai în regiunea Valea Leoanei s-au găsit fragmente de oase umane, însă nimic nu indică vârsta lor.
* * *
- Buletinul Institutului de Cercetări Sociale al României. Regionala Chişinău. Tomul II. Chişinău. "Tiparul Moldovenesc" 1938